Left

image

HUNMagyarul
Menu:
lsmaker.uw.hu
Leírások - Digitalizálás asztali DVD-íróval

Leírások

Digitalizálás asztali DVD-íróval

Elmélet

Milyen módon is lehet digitalizálni videót? Digitalizáló kártyával, külső digitalizáló egységgel, digitális kamera analóg bemenetén keresztül. De a vezeték másik végén mindig ott a számítógép, tehát a felvétel minősége nagyban függ ettől a gyenge láncszemtől. Megfelelőek-e, a legújabbak-e a capture kártya driver-ei, nincs-e vírus a gépen, van-e elég tárhely szabad, nem töredezett-e (elég gyors-e) a merevlemez. A folyamat közben nem lehet az egeret sem mozdítani. Kiesnek képkockák. Elcsúszik a hang. AVI-fileméret korlát... Ennek vége lehet! Most már kezd valósággá válni az asztali DVD-író ill. HDD-recorder (merevlemezre rögzít tömörítve videót) (külön és kombinálva is).

Mivel az asztali DVD-írónak valós időben kell digitalizálni, tömötíteni és lemezre írni a videójelet, a tömörítés egymenetes. Az egymenetes tömörítés minősége nem érheti el a kétmeneteset, hiszen a felvevő nem tudhatja előre, hogy a következő pl. 5 másodperc mozgókép milyen bonyolultságó lesz, hogy a megfelelő bitrátát állítsa be, hiszen még le sem adták adásba. De megfelelően nagy tárkapacitás esetén a magas bitráta nem akadály, így ez a probléma elhárítható. De miért emlegetik, hogy az asztali DVD-rögzítők teljesen leváltják az öreg VHS magnókat, hiszen egy lemezre jó minőségben, 1-max. 2 órányi anyag fér! Ekkor jöhet a képbe a számítógép, ami immáron nem szűk keresztmetszet. Egyszerűen újra lehet tömöríteni a magas bitrátájú egymenetes felvételt alacsony bitrátájú kétmenetes anyaggá. A minőség nem romlik számottevően, ám jóval hosszabb lesz egy lemez játékideje. Az újratömörítés lehet DVD-re MPEG-be, vagy más pl. DivX formátumba. Rögzítéskor a gazdaságosságot figyelembe véve mindig újraírható lemezre kell rögzíteni a felvételt. Újratömörítés után mehet véglegesre.

Előbb-utóbb ki fogják találni a gyártók, hogy először merevlemezre rögzítsen a lejátszó, majd a háttérben (hogy közben lehessen még felvenni) át tudja tömöríteni nem valós időben (pl. kétmenetesen) kisebbre az anyagot, majd ezt felírni DVD-re. Így lenne az eljárás a leggazdaságosabb, bár ekkor még továbbra is MPEG2-ben marad az anyag, ami tömörítés szempontjából kezd elavulni. Hacsak előbb-utóbb nem lesznek MPEG4-es külső tömörítők.

Az asztali felvevők a gyári (műsoros) DVD-khez hasonló formátumban rögzítenek. Csak hasonló. Inkább úgy kéne nevezni, hogy DVD+R(W)-Video, vagy DVD-R(W)-Video. Sőt, a -R-nek van egy VR formátum-változata, amit kifejezetten az asztali felvevételre fejlesztettek ki. Elvileg a +R-Video áll a legközelebb a (gyári) DVD-Video-hoz. Régebbi készülékek viszont azért nem hajlandóak lejátszani, mert a gyártó korábban inkább a másik formátumot támogatta. Illetve miden lemez tartalmaz egy úgynevezett kompatibilitás bitet (compatibility bit), ami elárulja milyen típusú is a lemez (+/-/R/RW/DL) ezáltal tudja az olvasó, milyen stratégiát használjon az olvasásra. Pl. az RW lemezek fényvisszaverő képessége alacsonyabb az R lemezeknél, ezért eltér az olvasási eljárásuk. Ha az olvasó régebbi, mint a lemez formátuma, az olvasó számára ismeretlen kompatibilitás bittel találkozik, ezért nem hajlandó olvasni a lemezt (vagy le van tiltva...). Pedig könnyen előfordulhat, hogy fizikailag képes lenne az olvasásra. Bizonyos írók a lemez megárása előtt át tudják írni a kompatibilitás bitet. Ez azt jelenti, hogy pl. egy olvasóval el lehet hitetni egy +R-es lemezről, hogy az egy gyárilag préselt DVD-ROM. Így nagy valószínűséggel sikerülhet az olvasás. Egyelőre így lehet eljárni a kétrétegű +R (DL) lemezekkel is. A -RAM lemezek mind fizikailag, mind logikailag nagyon eltérnek a többi lemeztől. Nem csupán optikai, hanem magneto-optikai módon tárolja az adatokat. Ezeket csak kevés asztali és számítógépes olvasó olvassa, szinte csak a Panasonic készülékek.


A DVD-RAM nagyban eltér a pusztán optikai tárolóktól.

Gyakorlat

Szükséges programok - Letöltés

DVD Ripper - DVDDecrypter
Indexer - DGIndex (korábbi DVD2AVI továbbfejlesztett, javított változata)
AVISynth
Videó tömörítő - Virtualdub/-Mod
Hang tömörítő - Lame, Razorlame, BeSweet (profibbaknak)

A tömörítés menete

A cél, hogy a DVD(+R/W/-R/W)-Video formátumból VirtualDubbal megnyitható formátumot kell gyártani, a további tömörítés megegyezik a DV-nél leírtakkal DivX cél esetén. MPEG (pl. DVD) esetén más tömörítőre van szükség.

A DVDDecrypter nevű programmal le kell szedni a DVD-ről az MPEG2 anyagot a merevlemezre. Az IFO módot kell választani. Ez azt jelenti, hogy a merevlemezen létrehoz egy DVD-Video-szerű struktúrát. Ha a forrás lemez tartalmazna több videó nézőpontot, az fizikailag egymás után van a lemezen. Ilyen módon csak az egyik kerül leszedésre. Amennyiben a FILE módot választanánk, ilyen esetben bizonyos részek ismétlődhetnek. Egy-az egyben leszedné a lemezről a file-okat. Az ISO mód pedig egy image-be, egy file-ba szedi le a DVD-t, amit később akár virtuális lemezként is lehetne használni. De most az IFO módot kell használni. Meg kell adni melyik PGC-t, azaz "videó sávot" szeretnénk leszedni, meg hogy hova.

Ha kész, a DGIndex nevű programba be kell tölteni a tömörítendő MPEG2 file-okat (VOB (Video OBject) kiterjesztésűek, tartalmazhat több videó, hang, felirat... sávot). Az Audio menüben az Output-nál Demuxot kell kiválasztani, ekkor semmi módosítás nem történik a hangon, egy az egyben kimásolódik a hangadat a VOB-ból egy hangfile-ba. A File menüben Save project... kiválasztása után elkészít egy index-filet, ez a VOB-ok, MPEG2-k későbbi használatát segíti, illetve kiszedi a hangot is.

Ezután kell készíteni egy AVISynth szkriptet. Ez egy egyszerű szövegfile, amit a VirtualDub értelmezni tud. Az AVISynth meg tudja nyitni a fentebb készített index file-t, A VirualDub nem, sem az MPEG2-t (legalábbis az alapváltozat, a VirtualDubMod meg tud nyitni MPEG2-t). A szkript összeköti a VirtualDub-ot az AVISynth-tel. Így a VirtualDubban megjelenhet az MPEG2 forrás. A következő sorokat kell írni egy ".avs" kiterjesztésű szövegfile-ba:

LoadPlugin("C:\AviSynthPlugins\DGDecode.dll")
mpeg2source("c:\filenev.d2v")

A megfelelő helyekre a megfelelő elérési utakat.
Az első sor betölti a Plugin-t, ekkortól lehet használni az mpeg2source függvényt, amivel meg lehet nyitni az index file-t, amin keresztül lehet elérni az MPEG2 videót. Kissé összetett.
A DGIndex program elődje a DVD2AVI, ami több hibát is tartalmazott. Az eljárás a DVD2AVI-val is működik, de akkor a "DGDecode.dll" helyett a hozzá tartozó pl. "mpeg2dec3.dll"-t kell használni AVISynth pluginnek. A két program index file-jai nem kompatibilesk, mégis mindkettő a ".d2v" kiterjesztést használja. Néhány program, ami meg tudja nyitni a ".d2v" file-okat, azok egyelőre a régebbi DVD2AVI-féle formátumot ismerik. De hamarosan úgyis mindenki áttér a DGIndex-re.

A hang általában MPEG1 Layer 2 formátumú, ezt a Lame-mel MP3-má lehet alakítani. Ha esetleg AC3 (Dolby Digital) formátumú, azt BeSweet-tel lehet tovább alakítgatni, ehhez kisebb gyakorlat szükséges.

Ezután a videóval minden úgy lehet csinálni, mint a A DV-től a DivX-ig leírásban olvasható. Amennyiben az eredeti forrás a TV vagy videókamera volt, fontos, hogy itt is kell deinterlacelni!

 

Copyright LSMaker 2005.