Left

image

HUNMagyarul
Menu:
lsmaker.uw.hu
Guides

Az LSText program használata

 

A programmal a filmek elején lévő "elrepülő" ill. elúszó szöveges videókat lehet készíteni.

A főablak alján lehet megírni a szöveget. A szövegbe különböző vezérlőkaraktereket lehet elhelyezni. Ha a sor "|"-vel kezdődik (altgr-W), akkor egészen a következő vezérlőjelig középre lesz illesztve a szöveg. Az ilyen bekezdés-módosító vezérlőkarakter csak egy sor első karaktereként működik. További jelek még: "^" (kalap, altgr+3 majd szóköz) sorkizárttá vátoztatja a bekezdést. A "[" és "]" balra illetve jobbra igazítja a szöveget.

Betűméretet is lehet változtatni, ezt ha van vezérlőkatakter, akkor rögtön az után kell írni, különben a sor elejére: "~#~" a # helyére egy számot kell írni. Hullámvonal: altgr+1.

A szöveg végére üres sorokat kell tenni (de egy szóközt kell tartalmaznia, tehát "láthatatlan karaktert"), ez fogja meghatározni, hogy milyen messze menjen el a szöveg a videó végére. Ha sok üres sor van, akkor messze, ha nincs üres sor, akkor a videó akkor ér véget, mikor megjelenik az utolsó sor.

A Render frame gombra kattintva megjelenik az előnézet, az alsó csúszkával lehet a mozogni a leendő videóban.

További beállítások az Options menüponttal érhető el. Ekkor felbukkan egy különösen bonyolult ablak.

A programnak igazából kétféle működési módja van. Alap esetben az úszó szöveg, második pedig egy a kamera felé néző szöveg (vagy kép) fokozatos eltávolodása. A Flying text jelentni az első módot, a FLying image a másodikat. Kiválasztás után érdemes megnyomni a kiválasztott melletti Default values gombot, mivel a kicsit különböző beállítások szükségesek a két módhoz.

Az Output résznél lehet beállítani a kimeneti videó paramétereit megadni. Width és Height: szélesség és magasság. Clip length: hány képkockából álljon a videó. Minél hosszabb, annál lassabban fog úszni a szöveg. AA: Anti-aliasing: bekapcsolva nagyban javítja a képminőséget, de lassul is. Érdemes 2-re állítani, 3 szinte tökéletes eredményt ad, ennél többre nem érdemes állítani. Start from: egy pozivtív vagy negatív számot kell megadni. Azt jelenti, hogy hány képkockával korábban vagy később kezdődjön a videó, mintha 0-n áll. Főleg a második működési módnál jöhet jól, mivel ekkor alapesetben a kiválasztott kép kitölti a kimeneti képet. De sokkal jobb, ha ki is lóg a képből induláskor. Ehhez negatív számot kell megadni, pl. -10. pozitív számmal késleltetni lehet a videó indulását.

Background (háttér): itt lehet megadni, hogy mi legyen a háttér színe, vagy egy képet is meg lehet adni. A Fit bepipálásával átméretezi a megadott háttérképet arra a méretre, amekkora a kimeneti videó mérete. Ha kép van megadva, akkor a hátérnek beállított szín lesz a transzparens szín, vagyis átlátszó. Csak akkor javaslom a háttérkép megadását, ha nincs más mód utólag rárakni a hátteret pl. jobb videoszerkesztő probramokkal (pl. Premiere, mert akkor jobban lehet illeszteni a hátteret, hogy vágáskor ne változzon meg.

A Resize résznél lehet változtatni az átméretező eljárást. A resize sima leméretezés, érdemes a beállítgatásokkor használni, mert gyors, de meglehetősen csúnya. Végső renderelésnél mindenképp át kell tenni lanczos-ra, az adja a legszebb eredményt (+AA is ajánlott!).

Perspective properties: perspektíva tulajdonságai. Height: magasság, distace: távolság. Lényegében adott magasságból és adott távolságból szemléljük az elúszó szöveget. Nagy távolság esetén "összenyomódik" a perspektíva, mint a kis látószögnél fényképezéskor (azaz nagy zoom-nál). Kis távolság esetén (nagy látószög, kis zoom) nagyon is érvényesül a perspektivikus hatás. A legalsó sorok nagyon megnyúlnak, a távolabbiak meg nagyon összemennek. A magasság pedig a meredekséget befolyásolja. Nehéz eltalálni a jó beállításokat, főleg mivel függ a beírt szöveg hosszától (méretétől) is.
Két különböző perspektíva megjelenítési mód van. A kettő között lehet váltogatni, ha az "Infinity height on image" be van illetve nincs bepipálva. Ha nincs, akkor a mellette lévő szám nem változtat semmin. Ha be van pipáva, akkor a mellette lévő szám adja meg, hogy a kimeneti képen alulról számolva melyik sor legyen a horizont, a végtelen, amerre úszik a szöveg (de sosem éri el). Nem kell számolgatni, mert a kimeneti képen ctrl+bal kattintással meg lehet adni. Elrepülő kép esetén viszont ez a szám adja meg, hogy a videó legvégén milyen magasan legyen az eltávolodó kép teteje. Tehát a kép felénél kicsit magasabbra kell állítani.

Text: itt a szöveg beállításai vannak. A Change font-ra kattintva lehet betűtípust megadni, mellette betűszínt választani. Ha a szöveg nagyon ki van nagyítva, akkor érdemes beállítani a "Change font size to n x"-t nagyobbra. Ez azt jelenti, hogy a betűtípusnál megadott betűméretet még hányszorosára növelje. Sajnos a betűméret növelésével megváltozhat a szöveg mérete, így meg kellhet változtatni hozzá a perspektíva tulajdonságokat is. Row spacing: sorköz.

A Dissolve-ot bekapcsolva lehet elhalványítást készíteni. A képen shift+bal és jobb kattintással megjelenik egy fehér és egy fekete pont a képen. Alulra a fehéret kell tenni, felülre a feketét. Az a szövegrész, ami a fehér alatt van, az változatlan marad. Ami a fehér és fekete között, azt a fehértől a feketéig fokozatosan elsötétíti, ami a fekete felett, az már nem is látszik. Érdemes ezt a tartományt oda állítani, ahol már kezd elcsúnyulni a szöveg, olvashatatlanná válni.

Ezután 3 opció közül lehet választani, hogy mit torzítson térbe a program. Első a text, vagyis hogy a beírt szövegből készítse a képeket. Mellette az Export text to BMP-re kattintva ki lehet menteni a szöveget képbe. A második opció, hogy egy képet torzítson, ez jelenjen meg repülő szövegként. A fentebbi exportálós gombbal ki lehet menteni a szöveget képbe, más programokkal lehet módosítani, majd ide visszatölteni, akkor a módosított szöveg (kép...) for megjelenni térban. Ez igen hasznos... Generate pattern: itt egy sakkmintát lehet gyártani, ezt fogja megjeleníteni térben. ez azért hasznos, mert így igen jól és gyorsan be lehet állítani a perspektíva tulajdonságait, az is jól látszódik, hogy hogyan nyomódik össze a kép, ahogy távolodik. A szöveg mozgása is látszódik ezáltal. Tehát jól beállítható, hogy ne legyen nagyon elnyúlt a szöveg alja, a távoli részek meg nagyon összenyomódottak. Az első sorban x és y mellé kell megadni a legenerálandó kép szélességét és magasságát. Ettől balra jelenik meg a beírt szöveg méretei, érdemes ehhez igazodni. A második sor azt jeleni, hány sakkminta legyen függőlegsen és vízszintesen. A harmadik sorban a +y helyére annyit kell írni, amennyi fekete kövesse még a képet. Érdemes a szöveghez viszonyítani. Pl. megnézni mekkora a szöveg a végén lévő üres sorok nélkül, ezt beírni a mintageneráló első sorába, majd mekkora üres sorokkal, a függőleges különbséget beírni a +y-hoz.

Ha minden kész, ki lehet menteni a videót állóképek sorozatába(bmp, jpeg), vagy AVI-ba. Mindezt az Export menüben.

Jó szórakozást!

További infók:

http://lsmaker.uw.hu

C 2005. LSMaker

Copyright LSMaker 2005.