Left

image

HUNMagyarul
Menu:
lsmaker.uw.hu
Hogy kell nem AVI videót megnyitni LSMaker-rel, illetve mit kell tenni, ha nem hajlandó megnyitni egy videót?

Leírások

Hogy kell nem AVI videót megnyitni LSMaker-rel, illetve mit kell tenni, ha nem hajlandó megnyitni egy videót?

 

A szükséges programok letölthetők az lsmaker.uw.hu-ról!

Figyelem! Az új LSMaker program már képes megnyitni az AVS fileokat! Így nincs szükség az ffDshow-ra, pusztán az AVS file-t is képes importálni. Az Import ablakban megjelent egy új gomb (Create AVISynth script from video file), ami előállítja az AVS file-t az olyan videók megnyitásához, amit önmagában az LSMaker nem tudna. Fontos, hogy pontosan meg kell adni a videó sebességét, hogy mennyi képkocka/másodperces a videó, különben nem fog jól működni.

Ha a "DirectShowSource("c:\video.mpg")" tartalmú AVS szkript nem működik, az azért van, mert a videó "hibás", pontatlanul tartalmazza a videó lejátszási sebességét. Helyette az alábbi sort kell használni. A "25" helyére értelemszerűen a videó lejátszási sebességét kell behelyettesíteni (ilyen tartalmú AVS-t állít elő az LSMaker funkciója.

DirectShowSource("c:\video.mpg",25)

 MPEG1:

Szükséges programok: AviSynth, ffDshow (20041012)


1. Fel kell telepíteni a szükséges programokat (ebben a sorrendben célszerű). Fontos, hogy az ffDshow installálásakor ki kell választani a "VFW interface"-en belül az "Avisynth scripts serving" opciót! A "Supported video codecs" és "Supported audio codecs" -t erősen ajánlott kivenni (különben ez a codec fogja dekódolni az adott formátumokat. Azért nem célszerű, mert mindegyikre megvan a "célcodec").
Ha kész a telepítés, létre kell hozni egy ".avs" kiterjesztésű szövegfile-t amibe a következőt kell írni:

DirectShowSource("c:\video.mpg")
A video.mpg helyére értelem szerűen a videó filenevét kell írni. Nem csak mpeg1-et lehet megadni, hanem mást is, általában amit a windows media player lejátszik, az itt is működni fog. Ezután a start menübe telepedett ffdshow mappában kell lennie egy makeAVIS kis programocskának. Ebben az első sorba meg kell adni a létrehozott ".avs" file-t, a másodikba a készítendő avi-t. Ezután alul a create gombra kell kattintani, és kész az "álavi". Ennek már működni kell LSMaker-ben.
Hogy is működik? Mi ez? Az avi egyfajta videokonténer formátum. Nagyon univerzális, mert több hangsáv, vagy videósávot is tartalmaz, valamint nem csak egyfajta tömörítési eljárást támogat. Azt, hogy milyen tömörítési eljárást kell használni a lejátszáskor (kitömörítéskor) az avi file elején lévő FouCC (Four character code=négy karakter kód) határozza meg. Úgymint "DIVX" DivX esetén, "XVID" XViD tömörítés esetén, "MJPG" MJpeg esetén és így tovább... A gépre telepített codec-ek (coder, decoder=tömörítő, kitömörítő) felismeri, hogy neki kell-e kitömöríteni (a fourCC alapján), akkor elvégzi a képkockák kitömörítését.
Az AviSynth egy olyan program, ami videót szolgáltat más programok részére. Méghozzá úgy, hogy egy "videó" parancsfile-t futtat le. Ebben különböző szerkesztéseket is végre lehet hajtani. Úgymint megnyitni egy adott típusú videót, kivágni egy részt, feliratozni stb... Ennek nagyon sok előnye van: el lehet kerülni sok újratömörítést, ha különböző programokkal tudnánk csak pl. vágni, vagy feliratozni, így sok időt és tárhelyet lehet megtakarítani. Nem kell minden lépést külön programmal végrehajtani, betötömöríteni. Újabb módosítás, újabb újratömörítés, ami nagyon rontja a minőséget is. Másik előnye, hogy rajta keresztül olyan programok is megtudnak nyitni egy adott formátumú videót, amit nélküle nem, vagy csak akkor ha át lenne tömörítve a megyitható formátumra, de ez sok tárhelyet, időt emészt fel és a minőséget is rontja! A makeAVIS programocska azt csinálja, hogy létrehoz egy avi-t, aminek minden képkockája csak az AviSynth szkript-et vagy a szkript file nevét tartalmazza. Az AVI-nak pedig egy elyan FourCC-t állít be, hogy lejátszáskor a gép a ffdshow codec-et használja. A codec pedig lefuttatja a szkriptet és átadja a minderről mit sem sejtő programnak a képet. Tehát összefoglalva: a program egy képkockát kér a lejátszó codec-től az AVI alapján, az az AviSynth-től kéri a képet, ami pedig a valódi file-ból olvassa ki. Ami persze egészen más formátumú is lehet.

MPEG2:

Szükséges programok: AVISynth, ffDshow (20041012), DGDecode/DGIndex

A procedúra teljesen megegyezik a fentivel, kivéve:
Telepítés után először a DGIndex nevű programot kell elindítani. Itt a File|Open -nel ki kell választani az MPEG2 videót. Az Audio|Output method-ot igény szerint kell kiválasztani, azaz kiszedje-e a hangot az mpeg2-ből, és ha igen, akkor csak kimásolja tömörítve, vagy ki is tömörítse. A tömörített hang kitömörítésére vannak célprogramok, de erre itt nem térek ki. A Video|Field operation legyen "None"! Ezután kell kiválasztani a File|Save project-et. Majd megadni a d2v file helyét (nem lesz nagy). Eltarthat egy darabig. Az AviSynth scriptbe a következőt kell írni:

LoadPlugin("c:\DGDecode.dll")
mpeg2source("c:\video.d2v")
A Loadplugin sorban meg kell adni pontosan a "DGDecode.dll" helyét, ahol a DGIndex.dll is van. Ezután a sortól kezdve tud betölteni MPEG2-t az AviSynth. Pontosabban d2v-t, amit a DBIndex állított elő, egyfajta MPEG2 tartalomjegyzék. Ezt az AVS-t a makeAVIS-ban megnyitva és AVI-vá alakítva kész is!

További információk: www.avisynth.org

Copyright LSMaker 2005.